Mizící DVD mechanika během kopírování CD/DVD

Sekce pro řešení potíží s přehráváním multimédií (kodeky, přehrávače..) nebo s vypalováním...

Moderátor: Mods_senior

Odpovědět
waawe
nováček

Mizící DVD mechanika během kopírování CD/DVD

Příspěvek od waawe »

Zdravim vás a předem děkuji za všechny dobře míněné rady. Mám nový počítač, u kterého mne zlobí kopírování CD/DVD. Pokud chci vypálit data z harddisku, nemám sebemenší problém. Pokud ale zadám kopírování CD, NERO vytvoří obraz, vyjede mechanika, NERO mne požádá o vložení prázdného média a počítač zcela zatuhne. Kontrolka HDD svítí a po pár minutách se počítač zase rozjede s tím rozdílem, že NEVIDÍ DVD-mechaniku!!! Zároveň se mi objeví hlášení, že k rozbočovači USB bylo připojeno vysokorychlostí zařízení USB, které bude fungovat se sníženou rychlostí a že ho mám odpojit z aktuálního portu a připojit k rozbočovači na jiný port. Počítač musím restartovat a DVD mechanika se zase objeví a vše funguje, jak má.

Nejdříve jsem myslel, že je potíž v NERU, tak jsem nainstaloval Alcohol 120%, ale problém se objevil i tam.

Jedná se o DVD mechaniku LG DVD±R/±RW/RAM, GH22LS30, SATA http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=43797
Mám desku GA-EP45-UD3R (rev. 1.0) http://www.gigabyte.cz/products/mb/cpulist/ga-ep45-ud3r_10.html, tak jsem zkusil aktualizovat všechny ovladače, které jsou k desce na stránkách GigaBytu (Intel ICH9R/ICH10R SATA RAID Driver + Chipset INF installation + GIGABYTE SATA2 Driver). Nepomohlo to. Zkusil jsem také odebrat mechaniku a zase nainstalovat, nebylo to k ničemu.
Osobně si myslím, že to nějak souvisí s rozhraním SATA.

Mám HDD Western Digital Caviar Black 3.5" 640GB WD6401AALS http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106140&Search=WD6401AALS&SearchType=1&SearchSubmit=1, zapojen v režimu SATA.

Nastavení v BIOSU mám toto:

SATA RAID/AHCI Mode - AHCI
SATA Port0-3 Native Mode - Enabled
Onboard SATA/IDE Device (GigaByte SATA2 chip) - Enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl Device (GigaByte SATA2 chip) - IDE

Ještě bych měl upozornit na jednu asi související věc:

když jsem nainstaloval Windows XP PRO, zjistil jsem, že systémový disk je veden jako I:, DVD mechanika jako H: a čtečka karet jako C:, D:, E:, F: a G:
Jelikož mi Opera hlásila chybu o chybějícím disku, dočetl jsem se na webu, že stačí přejmenovat jednotky čtečky a problém je odstraněn. Nyní mám tedy systémový disk veden stále jako I:, DVD-ROM ale jako J: a čtečku V: - Z:

Jednotky jsem přejmenoval ještě před instalací NERA i Alcoholu, kromě kopírování DVD/CD vypalovačka, čtečka i HDD fungují, jak mají.
V tuto chvíli myslím, že už jsem vyzkoušel všechno, ale určitě existuje řešení. Můžete mi, prosím, někdo poradit, nasměrovat? Díky za váš čas.

Waawe
Přílohy
Toto je oznámení, které se mi po 5ti minutovém čekání objeví, zatímco mi zmizí DVD-ROM.
Toto je oznámení, které se mi po 5ti minutovém čekání objeví, zatímco mi zmizí DVD-ROM.
Naposledy upravil(a) waawe dne 19 dub 2009 21:54, celkem upraveno 1 x.
p3!An
Level 3.5
Level 3.5
Kontaktovat uživatele:

Re: Mizící DVD mechanika během kopírování CD/DVD

Příspěvek od p3!An »

Zkus se podívat do Správce zařízení, zda nemáš u některých položek otazníky, či vykřičníky?
waawe
nováček

Příspěvek od waawe »

Vše je v pořádku, chyba se objevuje pouze, když si vypalovací program otevře mechaniku, připraví obraz (*.nrg) a žádá o prázdné médium, v ten moment se mi ztrácí mechanika... Když dám poté, co počítač rozmrzne, aktualizaci hardware v e Správci, Správce také zamrzne... Pomůže až restart a vše se tváří OK.
Pic
Guru Level 13
Guru Level 13

Příspěvek od Pic »

Vypalovačka je také SATA, nebo IDE?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
waawe
nováček

Příspěvek od waawe »

Jedná se o LG DVD±R/±RW/RAM, GH22LS30, SATA http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=43797
Pic
Guru Level 13
Guru Level 13

Příspěvek od Pic »

Čili máš disk i mechaniku SATA a určitě jsi instaloval při instalaci Windows i SATA ovladač. Proč máš v Biosu povolené IDE zařízení, kdy žádné v PC nemáš? To může být ten problém.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
waawe
nováček

Příspěvek od waawe »

Myslíš položky Onboard SATA/IDE Device? Já jsem radši nechal BIOS tak, jak byl, jen jsem nastavil ten AHCI Mode. Pomocí nLite jsem integroval AHCI ovladače a SP3 do instalačky XP Pro. Myslel jsem, že Onboard SATA/IDE Device mohu nechat defaultně, jestli jsem dobře rozumněl technikovi, stejně k tomu nic není připojeno. Takže mám zkusit Onboard SATA/IDE Device - disabled?

Napadlo mne, že chybu dělá to, že není systemový disk označen jako C:, protože se tam nacpala ta čtečka karet. Mám ji zkusit odpojit a zkusit okopírovat CD? Vypalovačka asi bude OK, mám pocit, že je konflikt mezi HDD a DVD-ROM, kdy mají běžet oba najednou, ale jsem jen BFU, takže se radši ptám. :-(
waawe
nováček

Příspěvek od waawe »

Tak po měsíci jsem tady zase. Před reinstalací systému jsem čtečku odpojil, nainstaloval systém. Ten je teď správně na C:/, DVD-ROM na D:/ a čtečka je označena E:/ - I:/.

Bohužel, můj problém to nevyřešilo: při kopírování CD se mi v NERu načte obraz, vyjede mechanika, zároveň jsem vyzván k vložení prázdného media a systém zamzne na cca 5 minut, kontrolka HDD svítí. Po uvedené době se počítač vzchopí, ale DVD-ROM už není zobrazena. Po restartování se zase objeví. Vyjma kopírování vypalovačka funguje, jak má.

Pozn: koukal jsem na úvodní obrazovku při detekci, bylo tam:

Port 0-1 No Device
Port 2 - CD ROM
Port 3 - HDD
Port 4-5 No Device

Tak co teď? Mám zkusit prohodit SATA kablíky? Koukal jsem na nastavení MASTER/SLAVE v Biosu, ale nic takového už tam není. :-) Jsem ztracen. Poradíte?
waawe
nováček

Příspěvek od waawe »

Tak jsem DVD mechaniku zapojil do toho fialového Gigabyte řadiče a najednou vše funguje, jak má.
Vůbec to nechápu. Mohu to tak nechat?
El Diablo
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

Proč ne...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Počítač se vypíná během hry
    od Laniga » » v Problémy s hardwarem
    6 Odpovědi
    5207 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Laniga

Zpět na „Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)“