Přepěťová ochrana k PC/TV/modem

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Cleric
Level 5
Level 5

Přepěťová ochrana k PC/TV/modem

Příspěvek od Cleric »

Zdarec lidi jaké používáte přepěťové ochrany?
Hledám dvě prodlužky s přepěťovou ochranou, jedna pro TV a modem, takže něco co má i RJ-11 a druhou pro PC a periferie.

S čím máte zkušenosti a jak se vám i osvědčily?

S cenou bych se asi mohl vejít do 2 000,- za obě.... :idea: :idea:
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
Speed_dead
Level 6
Level 6
Kontaktovat uživatele:

Re: Přepěťová ochrana k PC/TV/modem

Příspěvek od Speed_dead »

Já používám tak 25 let přepěťovou ochranu Saitek. Nedobrovolně jsem ho před lety vyzkoušel, když do našeho činžáku uhodil do antény mobilního operátora blesk a díky nevhodné instalaci blesk sjel i do rozvodů 230V. V celém baráku byly odpáleny prakticky všechny elektronické spotřebiče, včetně naší TV. Můj počítač zapojený do 230V a do rozvodu TV (měl jsem v PC TV katru) přežil bez úhony.
20201225_112939.jpg
20201225_112922.jpg
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10

Příspěvek od Karrex »

To není SAITEK, ne? :-D
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Cleric
Level 5
Level 5

Příspěvek od Cleric »

Rodičům takhle vyhořel modem, naštěstí jen ten a nic jiného sebou nevzal. Právě proto bych chtěl i s RJ-11 pro jednu přepěťovku.... Na trhu jich jich docela dost v rozmezí od nějakých 300,- až po 1500,-
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvek od petr22 »

Je to SALTEK, je to na tom doslova napsano -> https://www.saltek.eu/

Ja osobne pouzivam ochrany primo vestavene do zasuvek ABB Tango - zasuvka je sice o neco sirsi
v boxu, ale netrci z ni zadna krabice. Je to treba panel 2x4 zasuvky v jednom ramu, porizene nekdy
pred 20 rokama.
Cleric
Level 5
Level 5

Příspěvek od Cleric »

Jj díky za odkaz, kouknu na ně.

No tady to bohužel zatím jinak nejde řešit, tedy do doby než se bude dělat elektrika.
jkmaxfli
Level 4
Level 4

Příspěvek od jkmaxfli »

Tak já již 8 rokem používám záložní zdroj, který má zároveň samozřejmě i přepěťovou ochranu a nemůžu si ho než vynachválit, již několikrát mi zachránil neuložená rozpracovaná data, když vypadla elektřina,ale co se přepěťové ochrany, myslím, blesk a podobně, tak s tím jsem zatím neměl možnost se setkat, zaplať pánbůh.
Ale dle tvého rozpočtu bych šel zcela jistě do něčeho takového bez rozmýšlení o nějaké jen přepěťové zásuvce.
Obrázek
MSI MAG B460 TOMAHAWK CPU Intel Core i5-10400F + Cooler Master Hyper 212+ GAINWARD Geforce GTX 1650 SUPER Pegasus OC 4GBRAM HyperX 32GB KIT DDR4 2666MHz CL16 FURY Black PSU Seasonic M12II-520 (520W/80 PLUS Bronze) STORAGE SSD M.2 SAMSUNG 970 EVO 500GB - System disk CASE Fractal Design Define R6 USB-C White LCD AOC 32" Q3279VWFD8 MOUSE Logitech MX Master 3 BLACK KEYBOARD Logitech Illuminated
Cleric
Level 5
Level 5

Příspěvek od Cleric »

To už je zas zbytečný, rodiče by to nevyužili. To jsem si jistý .....

Já spíš koukal po něčem takovým:
k PC https://www.alza.cz/apc-surgearrest-pm6-fr-d2918729.htm
k TV/modem https://www.alza.cz/apc-surgearrest-pmh ... 920758.htm

Dodatečně přidáno po 1 minutě 57 vteřinách:
Jediná práce na PC je pro ně email, bankovnictví a sem tam nějaký ty zprávy. Nic víc, žádná důležitá práce co by vyžadovala bezpečnostní zálohování.
karlos
Master Level 8
Master Level 8

Příspěvek od karlos »

Rozhodně bych rodiče nepodceňoval... ;-) Jen tak od boku sázím, že jsem bohatě ve věku tvých rodičů :-)
Jako přepěťovou ochranu posledního stupně mám na jednotlivých fázích v domovním rozvodu stejné zásuvky, jako doporučoval již petr22. Stačí jedna na fázi (případně jedna jediná v bytě na fázi, kde je zapojená choulostivá technika) a rozhodně není třeba čekat na rekonstrukci celého rozvodu 230V, vejde se do každé krabičky.
Poblíže televize mám doma elektronické centrum, kde je modem, IPTV settopbox, DVD player, nějaký android TV box, NAS,... Všechny prvky, které mají něco společného s počítači, jsou připojeny k jednobaterkovému záložnímu zdroji (nějaký Fortron), televize je připojena přes dvoubaterkový zdroj Daker. Rozhodně se takto nemusím obávat žádných mikrovýpadků, které mají na svědomí mnohem více odpravené elektroniky, než blesky. A ruku na srdce, i když mám přepěťovou ochranu, myslím, vyřešenou vzorně, nejsem si moc jistý, že by při pořádném blesku něco (nebo taky všechno) neodešlo. Jak nám říkali při jednom školení u TCC Marconi: "Cesta blesku je nevyzpytatelná..." :-)

Ochrana před přepětím, musí být řešena komplexně a samotný prodlužovák s nějakou "bleskojistkou" to nespasí. Přepěťová ochrana, pokud není třístupňová, není účinná. Doporučuji si zde vyhledat mé dřívější příspěvky na toto a podobná témata.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Cleric
Level 5
Level 5

Příspěvek od Cleric »

Díky za vyčerpávající shrnutí a doporučení. Osobně jsi nejsem jistý zda bych něco takového dokázal zapojit ( tohle jde úplně mimo mě ) a musel by na to přijít elektrikář a k tomu zas nevím zda rodiče přemluvím.....Zkusím jim to navrhnout.
Hádám že jedna z těch krabiček by stačila dát ( teď budu asi za blba ) před nebo za hlavní jistič a bylo by vystaráno...... Pokud to říkám správně.
Poslední přepětí ke kterému došlo, šlo přes internetový kabel a odnesl to naštěstí jen modem.

Já vím že tohle koncové řešení je spíš jen psychologické, ale člověk si řekne alespoň něco :D
karlos
Master Level 8
Master Level 8

Příspěvek od karlos »

Jo, je to spíš o tom pocitu :-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Cleric
Level 5
Level 5

Příspěvek od Cleric »

Díky za potvrzení i když jsem to tak trochu tušil. Takže zkusit domluvit řešení co jsi navrhoval ty a petr......

Od toho Salteku co bych popřípadě všechno potřeboval? Jedna se o starý rodinný domek. Díky za čas....
Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
    1 Odpovědi
    4340 Zobrazení
    Poslední příspěvek od kecalek
  • Modem k optice
    od Alferi » » v Sítě - hardware
    2 Odpovědi