Za poskytnutí zdroje Fortron HYDRO 600 děkuji společnosti FSP Group.
Porovnání s Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac
Specifikace a obsah balení
Patice: 1151
Podpora CPU: Intel Core 8. a 9. generace, Intel Pentium Gold
Podpora pamětí: DDR4, až 32 GB při 4500 MHz
Chipset: Intel Z390
Sloty: 1x PCI-E x16 3.0
Konektory pro uložiště: 4x SATA 3, 2x M.2
Zvukový čip: Realtek ALC1220
Síťový čip: Intel I219V
SLI: Ne
CFX: Ne
Speciální vlastnosti: RGB, podpora Intel Optane
Cena: od 5 100 Kč
K základní desce dostanete dva černé SATA kabely, IO shield ve stylu Phantom Gaming, anténu, manuály a CD s ovladači.
Rozbor základní desky
4x DIMM DDR4, až 4500 MHz, maximální kapacita 32 GB
1x PCI-E x16 3.0
1x EPS, ATX 24pin, 5 fází pro CPU, 2 fáze pro iGPU, 1 fáze pro RAM
1x CPU fan, 1x PUMP_FAN, 1x SYS fan
RGB konektory
WiFi
PS/2, 2x USB 3.1
DP, HDMI
2x USB 3.1
USB-C
LAN, 2x USB 3.1
Audio Základní deska je kompletně černá. Má však RGB LED, vzhled si tedy můžete přizpůsobit podle sebe. Má také čtyřpinové a třípinové RGB konektory, můžete tedy připojit analogová i digitální zařízení. Deska má dva M.2 sloty. Jedno SSD můžete chladit pomocí velkého pasivu, druhý M.2 slot je na druhé straně PCB.
Datasheety:
Kontrolér napětí: Intersil ISL69138
Power stage: Intersil ISL99227
Přetaktování a provozní vlastnosti
Rád bych nové desky otestoval s i9 9900K, opravdu se mi však nechce utrácet 16 000 Kč za procesor na testy. Prozatím se tedy musíme spokojit s i5 8600K, kterou mi zapůjčil obchod TS Bohemia. Tento kousek zvládá 5 GHz při 1,33 V, podařilo se mi ho však vyhnat až na 5,2 GHz při 1,39 V. To už je docela vysoké napětí pro Coffee Lake, aspoň však dá VRM pořádně zabrat. Pamětí Team Group T-Force Xtreeme 3866 MHz CL18 se mi podařilo přetaktovat na 4400 MHz CL18 při napětí 1,43 V.
Upravil jsem metodiku testování teplot VRM. Základní deska je umístěna ve skříni FSP CMT520, ve které je 5 ventilátorů. Tři slouží pro nasávání vzduchu, dva ventilátory vyfukují ohřátý vzduch. Procesor chladí Arctic Liquid Freezer 120, který je umístěný v horní pozici.
Závěr a hodnocení
Většina mITX desek není určena pro taktování. Jejich majitelé se většinou musí spokojit s minimálním přetaktováním, protože výrobci většinou investují do WiFi, Bluetooth atd. Z390 PG ITX umí vše - v miniaturním formátu nabízí skvělou konektivitu a zvládá taktování stejně dobře, jako ATX desky ve stejné cenové kategorii. Nenapadají mne žádné negativní vlastnosti. Deska je sice poměrně drahá, ale je odůvodněná.

ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/AC je skvělá mITX deska, která si poradí i s i9 9900K. Klady
Elegantní design
Kvalitní zvukový a síťový čip
WiFi a Bluetooth
Zvládá přetaktování na 5+ GHz
Velmi kvalitní VRM se skvělým chlazením
Děkuji společnosti FSP Group za poskytnutí zdroje Fortron HYDRO 600 a ASRock za poskytnutí základní desky ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/AC.

You Tube: TechAdys301